Europejska Odznaka Jakości dla „Korfantego”

Europejska Odznaka Jakości dla „Korfantego”

Uczniowie „Korfantego” połączyli umiejętności kulinarne z lingwistycznymi i… stworzyli książkę kucharską w języku angielskim i niemieckim. Efektem było zdobycie Europejskiej Odznaki Jakości.

Zespół Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego otrzymał Europejską Odznakę Jakości przyznaną przez Krajowe Biuro eTwingu Polska w ramach projektu Erasmus+. Co kryje się pod tą skomplikowaną nazwą? Można nie bez przesady powiedzieć, że poznanie języka angielskiego i niemieckiego od kuchni.

Uczniowie z Polski, a dokładnie adepci jastrzębskiego „Korfantego” oraz ich rówieśnicy z Turcji, Słowacji, Chorwacji i Włoch, dzielili się tradycjami kulinarnymi swojego kraju, ale w języku niemieckim bądź angielskim. Hitem okazały się pierogi ruskie wykonane przez Polaków po… niemiecku. Nie zabrakło też żelaznego punktu programu, czyli rosołu z makaronem w towarzystwie klusek śląskich, mięsa i modrej kapusty. Ze słodkich przysmaków jastrzębianie zaproponowali śląską kopę. Efektem ich pracy jest książka kucharska pt. „Slow Food”.

Jednak ten projekt to coś więcej, niż tylko książka kucharska, to filozofia znana pod nazwą „Slow Food”. Uczniowie klas licealnych i technikum wraz z nauczycielami Emilią Antończyk, Wiesławą Dziendziel oraz Katarzyną Śnieg przekonują, że to, co i jak konsumujemy wpływa na jakość życia. Propagują Slow Food, czyli zastosowanie nieprzetworzonych produktów, wytwarzanych w tradycyjny sposób, a także promowanie regionalnej kuchni. To filozofia życia, polegająca na celebrowaniu smaku potraw i nieśpiesznym delektowaniu się nim, chroniąca przed zapomnieniem lokalnej potrawy.

źródło: jastrzebie.pl

Leave a comment

Send a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *