7 listopada obchodzimy święto kotleta schabowego

7 listopada obchodzimy święto kotleta schabowego

7 listopada obchodzimy święto kotleta schabowego, który jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej. Wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnego obiadu bez chrupiącego, soczystego mięsa w złotej panierce.

Historia polskich kotletów schabowych sięga XIX wieku. Przepis na schabowy występuje w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt. 365 obiadów za pięć złotych. Choć towarzyszy posiłków od lat na polskich stołach, to jak się okazuje nie jest to typowo staropolskie danie. Cotoletta alla milanese był podawany na stołach w Lombardii już w XII wieku. Był to panierowany kotlet cielęcy z kością. Smakowite danie zostało dobrze przyjęte w Saksonii, jednak austriaccy kucharze mieli problem z jego odtworzeniem. Udoskonalili zatem przepis, rozbili plaster cielęciny, obtoczyli go w mące, jajku i bułce, po czym usmażyli w smalcu. Tak powstał słynny wiedeński sznycel. Polacy zrezygnowali z drogiej cielęciny i zastąpili ją popularną wieprzowiną.

Możliwości łączenia kotleta są niezliczone. Zwykle podajemy go w towarzystwie  sałaty, smażonej kapusty, mizerii, pieczonych ziemniaków, puree albo frytek.

foto:demotywator.pl źródło:internet

Leave a comment

Send a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *