Bakterie salmonelli w przyprawie znanej firmy

Główny Inspektor Sanitarny zadecydował o wycofaniu z obrotu produktu: „Gorczyca biała cała” 30 g marki Prymat, numer felernej partii to partii 1298133, zaś data minimalnej trwałości to maj 2022 roku. Powodem tych działań okazało się wykrycie w tej przyprawie pałeczek salmonelli, które grożą zatruciem pokarmowym- szczególnie niebezpiecznym dla dzieci.

Bakterie wykryto w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W 4 z 5 badanych próbkach produktu wynik okazał się negatywny. Spożycie produktu- przede wszystkim bez obróbki termicznej -wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Jak postępować w przypadku zatrucia?
Jak już wiemy, bakterie salmonelli powodują zatrucia. Pierwsze objawy mogą pojawić się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku, najczęściej jednak jest to okres 18 – 24 godzin. U osób zakażonych pojawia się ból brzucha, głowy, wymioty i biegunka, może im towarzyszyć podwyższona temperatura.


Organizm na ogół sam sobie daje radę z bakteriami, ale problemy żołądkowe możemy mieć nawet 2 – 3 dni. Trzeba uważać na to, by się nie odwodnić. W przypadku, gdy objawy są bardzo ciężkie i nie ustępują należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.


Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły już działania mające na celu ustalenie miejsc dystrybucji podanej partii produktu i wycofanie jej z obrotu. Firma Prymat Sp. Z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała już wszystkich odbiorców felernej partii i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy.


Producent zaprasza wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.


Info: innpoland.pl foto: Internet