Kilka odpowiedzi na pytanie: „Dlaczego...”

Kilka odpowiedzi na pytanie: „Dlaczego...”

Z wigilijną kolacją łączy się wiele tradycji, a także utartych zwyczajów, ale czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego szykujemy akurat tyle potraw i spożywamy te konkretne ryby…? Niektóre odpowiedzi mogą Was zaskoczyć. 

Dwanaście potraw 

Okazuje się, że nie od zawsze na świątecznym stole królowało dwanaście dań- z początku było ich tylko siedem, a było to symbolem całości. Ilość potraw rosła wraz ze wzrostem zamożności ludności, później było ich już dziewięć, co stanowi liczbę chórów anielskich. Po pewnym czasie na stałe liczbą potraw na wigilijnym stole stała się dwunastka, która dla naszych przodków oznaczała bogactwo. 

Post

Z postem jest już nieco inna sprawa- tak naprawdę nigdzie nie jest on zapisany, a jednak na wigilijnym stole brak jest mięsnych potraw. Wynika to z tego, że kiedyś mięso było towarem drogim, więc nie każdy mógł sobie na nie pozwolić w czasie tego ważnego wieczoru i zaczęto z jego rezygnować na ten czas. Naszym rodakom weszło to na tyle w krew, że stały się już tradycją Wigilie Bożego Narodzenia postne.

Karp

Niejeden pewnie myśli, że z tym wigilijnym karpiem to się jakaś niezwykła historia łączy, ale nie. Prawda się zaskakująco prosta. To, że w wigilię spożywamy tę rybę jest połączone z czasami PRL-u. Karpie są rybami, które szybko się mnożą i łatwo jest je hodować na masową skalę. Właśnie dlatego to karpie były rzucane tonami do zakładów pracy, a później znajdowały się na świątecznych stołach i jak widać zostały na nich do dzisiaj. 

autor: Vanessa Wójciak

Leave a comment

Send a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *