Tradycje wielkanocne

Każde święto ma jakieś swoje rytuały i jest ich wiele…! Niejednokrotnie się one różnią -zależy to od rodziny lub regionu. Wszystkie tradycje mają też swoje korzenie, ponieważ nie każda z nich jest stuprocentowo polska. Teraz czas na małą wędrówkę po różnych zwyczajach wielkanocnych…

Palemki

Tworzy się je z gałązki palmy lub wierzby, a do tego dodaje bukszpan, trzcinę, zioła, jałowiec oraz żywe i sztuczne kwiaty. Święci się je w kościele w ostatnią niedzielę Wielkiego Postu na pamiątkę uroczystego wjazdu Jezusa na osiołku do Jerozolimy. Ze spalonych, w Wielką Sobotę, palemek przygotowuję się proch, który zostanie wykorzystany podczas najbliższej Środy Popielcowej do posypania głów wiernych. Pierwsze palemki tworzono w Jerozolimie w IV wieku, a ich święcenie weszło do Liturgii Palmowej w IX wieku. Do Polski ta tradycja przywędrowała również w IX wieku.

Święconka

W Wielką Sobotę wierni udają się do kościoła na święcenie pokarmu. Do koszyczków wkładają dokładnie siedem pokarmów, a każdy z nich ma swoją symbolikę. Chleb gwarantuje pomyślność i dobrobyt, a tym samym symbolizuje ciało Chrystusa. Sól chroni nas od zepsucia, a czarny mielony pieprz m.in. zastępuje gorzkie zioła, których Żydzi używali do charosetu, czyli rodzaju sosu. Jajko zapewnia płodność i jest symbolem nowego życia, pomimo że najbardziej kojarzy się z Wielkanocą to do święconki weszło najpóźniej. Chrzan jest symbolem krzepy oraz siły. Ser oznacza przyjaźń i gwarantuje zdrowie wśród zwierząt z gospodarstwa. Wędlina przynosi zdrowie, płodność i dostatek, a tym samym oznacza zakończenie Wielkiego Postu. Ciasto jest znakiem umiejętności i doskonałości, a w koszyczku powinno znaleźć się właśnie to domowej roboty. Poza tym do koszyczka powinien trafić również baranek, z cukru lub ciasta.

Śniadanie wielkanocne

Bardzo stara, ale do tej pory kontynuowana tradycja. Na stół trafiają pokarmy z poświęconego koszyczka wielkanocnego, a na polskich stołach nie brakuje bab, mazurków, żurków, białych barszczy oraz białej kiełbasy. To uroczyste śniadanie ma na celu uczczenie tego, że Jezus Chrystus zmartwychwstał. Jest to również okazja to spotkania się z rodziną. Uczestnicy wielkanocnego śniadania składają sobie wtedy życzenia.

Zając wielkanocny

Zwyczaj ten pochodzi z Niemiec, a w Polsce przyjął się w niektórych województwach m.in. na śląsku. Jest on uciechą dla dzieci, które właśnie z tej okazji dostają drobne upominki lub szukają ukrytych na ogrodzie jajek. pierwsze interpretacje znaczenia zająca w chrześcijaństwie pochodzą z pism pisarzy wczesnochrześcijańskich, a najstarsze źródła łączące zająca z symboliką jajka wielkanocnego pochodzą z końca XVII wieku. Lany Poniedziałek Jest to pierwotnie słowiański zwyczaj. Ta stara tradycja z biegiem lat zmieniła nieco swoją formę, ale trwa aż do teraz! Pierwsze wzmianki o tym obrzędzie w Polsce pochodzą z XV wieku. Słowianie uważali, że oblewanie się wodą miało sprzyjać płodności , dlatego oblewaniu podlegały przede wszystkim panny na wydaniu.

autor: Vanessa Wójciak

Komentarze są wyłączone.