DECEMBER 9, 2022
NASI SĄSIEDZI

Śląskie Święto Karpia po raz drugi

post-img

Były ryby wędzone, karp duszony w sosie, pstrąg w sosie musztardowym i zupa rybna.

Śląskie Święto Karpia po raz drugi zagościło do Pawłowic. Deszczowa pogoda nieco utrudniła świętowanie, ale rybacy obecni na święcie podkreślali, że właśnie taką pogodę ryby lubią najbardziej. Już przed południem u lokalnych wystawców można było kupić wędzone ryby i przetwory z ryb, a także kozie sery od gminnych producentów, rękodzieło i wyroby kół gospodyń wiejskich. Wiedzę na temat przekazywał Zakład Ichtiobiologii Gospodarki Rybackiej PAN z Gołysza.W basenie można było podziwiać rodzime gatunki ryb słodkowodnych. Było też akwarium z rybami ustawione na samochodowej przyczepie przez Szymona Szenka. ŚODR Częstochowa i Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolna z Gliwic doradzali rolnikom i rybakom, a „Żabi Kraj” zorganizował konkurs wiedzy na temat rybactwa z upominkami promocyjnymi.   

Gości przybyłych do Pawłowic witał prezes stowarzyszenia „Żabi Kraj” Krzysztof Szymura, wójt gminy Franciszek Dziendziel i dyrektor ŚODR Częstochowa Marek Dziubek. Gościem specjalnym była Beata Białowąs – członek zarządu Województwa Śląskiego.

W strażnicy OSP Pawłowice siedem KGW z powiatu pszczyńskiego i cieszyńskiego przygotowywało potrawy z ryb słodkowodnych, a jury w składzie Carlos Gonzales Tejera – ekspert kulinarny firmy Stalgast, Jacek Dutka – Prezes Towarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny, Elżbieta Borejza – kierowniczka Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Cieszynie oraz Grzegorz Nogły – członek zarządu powiatu pszczyńskiego degustowało i oceniało przygotowane dania. Każde było też prezentowane publiczności na stole ustawionym przed sceną. W Konkursie Kulinarnym dla Kół Gospodyń Wiejskich na Danie Rybne I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Studzionce  za rybę w porach i śmietanie zapiekaną w piekarniku, II miejsce należało do Koła Gospodyń Wiejskich ze Zbytkowa za karpia duszonego w sosie z grzybów leśnych, natomiast miejsce III zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Zaborzu, które przygotowało karpia po gołysku.  

Na scenie kolejno występowały zespoły z muzyką i śpiewem: Echo z Bąkowa, Studzieńczanie, Regionalny Zespół Wiślanie z Wisły Małej, Pielgrzymowianie, Pawłowickie Babeczki i Chorońska Kapela Biesiadna. Był też pokaz kiszenia kapusty (z myciem nóg i deptaniem kapusty w drewnianej beczce) w wykonaniu zespołu Wielkokończanie. O rybactwie na terenie objętym działalnością Stowarzyszenia „Żabi Kraj” mówił dr Henryk Białowąs, członek stowarzyszenia.

Dodatkowymi atrakcjami kulinarnymi była pikantna zupa rybna, którą częstowano wszystkich chętnych oraz pokaz gotowania w wykonaniu Oliwii Piech, uczestniczki Master Chef Junior. Oliwia na zaaranżowanym w plenerze stanowisku kulinarnym przygotowała pstrąga w sosie musztardowym ze szparagami i puree kalafiorowym z oliwą pietruszkową.   

Organizatorami imprezy byli: Gmina Pawłowice, Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, a współorganizatorami Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Starostwo Powiatowe w Cieszynie i Starostwo Powiatowe w Pszczynie. W organizację imprezy włączyły się również gospodarstwa rybackie z terenu śląska pszczyńskiego i cieszyńskiego, OSM Piątnica, Prymat Sp. z o.o., Stalgast Sp. z o.o. i Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny.  

źródło:pawlowice.pl

O Nas

Jastrzębski portal dialogu społecznego.
Unia Europejska
Mieszkańcy Jastrzębia i okolic