Śląskie Święto Karpia po raz drugi zagościło do Pawłowic. Deszczowa pogoda nieco utrudniła świętowanie, ale rybacy obecni na święcie podkreślali, że właśnie taką pogodę ryby lubią najbardziej. Już przed południem u lokalnych wystawców można było kupić wędzone ryby i przetwory z ryb, a także kozie sery od gminnych producentów, rękodzieło i wyroby kół gospodyń wiejskich. Wiedzę na temat przekazywał Zakład Ichtiobiologii Gospodarki Rybackiej PAN z Gołysza.W basenie można było podziwiać rodzime gatunki ryb słodkowodnych. Było też akwarium z rybami ustawione na samochodowej przyczepie przez Szymona Szenka. ŚODR Częstochowa i Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolna z Gliwic doradzali rolnikom i rybakom, a „Żabi Kraj” zorganizował konkurs wiedzy na temat rybactwa z upominkami promocyjnymi.
Gości przybyłych do Pawłowic witał prezes stowarzyszenia „Żabi Kraj” Krzysztof Szymura, wójt gminy Franciszek Dziendziel i dyrektor ŚODR Częstochowa Marek Dziubek. Gościem specjalnym była Beata Białowąs – członek zarządu Województwa Śląskiego.
W strażnicy OSP Pawłowice siedem KGW z powiatu pszczyńskiego i cieszyńskiego przygotowywało potrawy z ryb słodkowodnych, a jury w składzie Carlos Gonzales Tejera – ekspert kulinarny firmy Stalgast, Jacek Dutka – Prezes Towarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny, Elżbieta Borejza – kierowniczka Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Cieszynie oraz Grzegorz Nogły – członek zarządu powiatu pszczyńskiego degustowało i oceniało przygotowane dania. Każde było też prezentowane publiczności na stole ustawionym przed sceną. W Konkursie Kulinarnym dla Kół Gospodyń Wiejskich na Danie Rybne I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Studzionce za rybę w porach i śmietanie zapiekaną w piekarniku, II miejsce należało do Koła Gospodyń Wiejskich ze Zbytkowa za karpia duszonego w sosie z grzybów leśnych, natomiast miejsce III zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Zaborzu, które przygotowało karpia po gołysku.
Na scenie kolejno występowały zespoły z muzyką i śpiewem: Echo z Bąkowa, Studzieńczanie, Regionalny Zespół Wiślanie z Wisły Małej, Pielgrzymowianie, Pawłowickie Babeczki i Chorońska Kapela Biesiadna. Był też pokaz kiszenia kapusty (z myciem nóg i deptaniem kapusty w drewnianej beczce) w wykonaniu zespołu Wielkokończanie. O rybactwie na terenie objętym działalnością Stowarzyszenia „Żabi Kraj” mówił dr Henryk Białowąs, członek stowarzyszenia.
Dodatkowymi atrakcjami kulinarnymi była pikantna zupa rybna, którą częstowano wszystkich chętnych oraz pokaz gotowania w wykonaniu Oliwii Piech, uczestniczki Master Chef Junior. Oliwia na zaaranżowanym w plenerze stanowisku kulinarnym przygotowała pstrąga w sosie musztardowym ze szparagami i puree kalafiorowym z oliwą pietruszkową.
Organizatorami imprezy byli: Gmina Pawłowice, Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, a współorganizatorami Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Starostwo Powiatowe w Cieszynie i Starostwo Powiatowe w Pszczynie. W organizację imprezy włączyły się również gospodarstwa rybackie z terenu śląska pszczyńskiego i cieszyńskiego, OSM Piątnica, Prymat Sp. z o.o., Stalgast Sp. z o.o. i Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny.
źródło:pawlowice.pl